Onderhoud van spaakwielen.

Als het enigszins goed is, dan heeft uw Royal Enfield spaakwielen. En ja, u mag nu eventjes klagen: spaakwielen vragen inderdaad veel tijd om te poetsen. Maar dat is het dan. Spaakwielen zijn mooi en vooral, ze zijn beresterk.

Wat we dikwijls vergeten is naast het poetswerk, de spaken ook technisch in orde te houden. Ze kunnen immers los komen te zitten, de spaaknippel kan vastzitten. Hoe doen we dat?

1. Smeer de spaaknippels.

spaaknippel

 

Het is goed om met regelmaat de spaaknippels van een heel klein drupje olie te voorzien. Gebruik hiervoor het liefst een lichte olie en als het even kan een synthetische. Voor het aanbrengen is een kleine spuitbus handig, of je gebruikt een injectiespuit (te koop bij de apotheek). Breng een beetje olie aan op de verbinding tussen spaak en spaaknippel. Een tweede drupje breng je aan tussen de spaaknippel en de velg. Hierdoor voorkom je dat de spaaknippel op de schroefdraad of de velg komt vastzitten. Het aanbrengen van de olie vertraagt ook het eventueel ontstaan van corrosie.

 

 

 

2. Span de spaken.

Nu kan het zijn dat na een tijdje rijden, enkele spaken los komen te zitten.  Controleer dit regelmatig. Begin bij het ventiel en voel aan elke spaak of die loszit. Is dat zo, markeer de spaak met een viltstift. Eenmaal terug aan het ventiel begin je met aanspannen (rechtse schroefdraad waarbij de nippel op de spaak draait).

spaaksleutel

Gebruik hiervoor een spaaksleutel (maat 6,3 mm voor onze Royal Enfield).spaaksleutel_RAD

Span de spaak niet te hard! Uw wiel is echt geen hard-rock-gitaar. Gewoon zachtjes aandraaien tot de spaak min of meer vast zit. Eenmaal het wiel rond gewerkt, controleer je opnieuw en span je de nog loszittende spaken bij.

Spaken spannen is een echte ZEN oefening. Geniet er van.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s