Oil drip stop. (Nederlands)

Dichtingen in de motor krijgen hun afdichtend vermogen door te zwellen.

oil_leak

Voor statische dichtingen wordt de dichting (zoals een o-ring in het kapje van de oliefilter) tussen twee oppervlakken geklemd. De motor olie komt in contact met het dichtingsmateriaal en laat dit zwellen (meestal 10-15%). Op deze manier perst de dichting zichzelf vast tussen de flensen en dicht af. (steeds een nieuwe dichting met wat olie insmeren voor het monteren, zo kan ze zwellen zodra gemonteerd)

Bij dynamische dichtingen (zoals om de as van de kick-start, waar die uit het carter komt)is het net zo. Alleen moet de dichting hier ook een zekere beweeglijkheid aan de dag leggen om de oneffenheid, onrondheid en het niet vlak zijn van de as te compenseren.

Met de tijd wordt de dichting echter hard en dus minder flexibel. De oorspronkelijke zwel zal afnemen door herhaaldelijk samendrukken (thermische expansie, druk,…). Het resultaat is een klein maar constant olie-lek.

Het zal duidelijk zijn: om dit te verhelpen dien je de dichting te vervangen. Demontage kan echter tijdrovend zijn en niet direct in uw schema passen.

Je kan de situatie proberen redden door gebruik te maken van een additief om bij de motorolie te voegen: “oil drip stop”. Dit product bevat een “weekmaker” en zal het dichting materiaal terug zachter maken en dus enige flexibiliteit geven. Tegelijkertijd zal ook de capaciteit om wat olie op te nemen en dus de zwel, terugkeren.

Maar voorzichtig, dit zijn geen wondermiddelen! Je ka slechts éénmalig proberen. Is het probleem na één dosis niet opgelost, dan moet je vooralsnog het ding uit elkaar halen. Gebruik nooit twee dosissen, het polymeer waaruit de dichting is gemaakt zal ze zacht worden waardoor het lek alleen maar erger wordt.

Advies: Gebruik een “oil drip stop” slechts eenmaal, voor het tijdelijk stoppen van een olie-lek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s