Inpakken voor de moto-trip

Inpakken voor een reis of dan toch op zijn minst een trip met je geliefde….motorfiets. En ja hoor die andere geliefde mag ook mee.

Als je op stap gaat met de moto, dan kan je niet zomaar wat spullen in een valies gooien. Neen, je moet alles keurig plannen en met een heleboel zaken rekening houden; de gewichtsverdeling op de motor, de waterdichtheid van de verpakking, de bereikbaarheid,…

Keuze van de valies

Nee geen valies natuurlijk. Zou niet zo goed staan op onze klassieke motor. Eventjes rondneuzen dan maar.

Je hebt natuurlijk die loeders van ijzeren kisten waarmee de Indiërs de bergen intrekken. Ze hangen aan, of rusten in, een buizenframe. Niet echt iets voor onze gebieden. We kunnen het geheel hier ook bezwaarlijk kopen.

Dan zijn er die mooie, degelijke tot sierlijke lederen tassen. De “saddlebags”. Ze zijn mooi, heel mooi zelfs, maar meestal zijn ze niet zo waterdicht en kunnen ze moeilijk op en af de motor worden genomen.

En dan komen we al vlug terecht bij de meer moderne versie van de saddlebag.

Throw-over.

Eigenlijk een saddlebag gemaakt uit dik canvas of nylon.  Deze Throw-over heeft een aantal voordelen:

 1. Hij geeft mogelijkheid tot een extra kussentje voor de passagier
 2. Er zitten een aantal zijzakken op voor materiaal dat binnen bereik moet blijven.
 3. Kan heel wat gewicht aan, zonder het evenwicht van de motor te beïnvloeden.
 4. Is gemakkelijk vast te maken
 5. Kan de condities van ruwe wegen aan.
 6. Is behoorlijk waterdicht afgewerkt. Eventueel kan je een extra waterdichte hoes kopen.
 7. Sommige zadeltassen kan je scheiden en elk apart als een rugzak dragen. Andere kan je over je schouder werpen waarbij één tas op je buik en de andere op je rug bengelt.

DSC_0398DSC_0385DSC_0386


(Deze apart draagbare saddlebags, info: refriends.be@gmail.com)

Magnetische tankzak

Een tankzak is steeds handig, je kan er een wegenkaart (of stiekem een GPS) in kwijt. Verder is er heel wat plaats voor allerei kleine spullen die je bij de hand moet hebben.

Pas de tanktas op je motor vooraleer je hem koopt. De Royal Enfield heeft namelijk een tank die afwijkt van de nieuwere modellen (met hoge rug). Het merk “Givi” heeft een 25 liter magnetische tanktas die perfect zit. ( RAD: XXS311 Givi Xstream Evo 25L-XS311: 105€)

Koop een magnetisch exemplaar, dat is gemakkelijk op- en afgezet. Voorzie ook een “anti-schuifmatje” dat de lak bescherming biedt tegen krassen. (Hitchcock :part nr 92832: 6,6£)

Duffle bag

Voor het geval je geen passagier hebt, kan je een “duffle bag” op het duozitje (eigenlijk bovenop de Throw-over) vastmaken met snelbinders.

Zorg ervoor dat de duffle goed waterdicht afsluit. Hij zit namelijk in het vacuüm achter je rug en zal heel wat water vangen (voor het geval dat het zo al eens regent in ons Belgenlandje hé).

Tips voor het pakken:

 • Verpak alles apart in plastiek vuilniszakjes of diepvrieszakjes. Dit geeft je de zekerheid dat je nog iets droog aan te trekken hebt na een zware regenbui. De lege zakjes kan je dan gebruiken voor de vuile was of afval.
 • Maak van elk pakje een rolletje. Het is ongeloofwaardig, maar zo neemt het veel minder plaats in. En inderdaad, je hemd zal er verfrommeld uitkomen, maar geloof me…dat staat stoer voor een motard!
 • Verdeel het gewicht gelijkmatig over de twee zadeltassen. Schakel hiervoor gerust de badkamerweegschaal in. (laat de buren maar lachen, jij gaat dan toch maar op reis met je RE)
 • Overtuig u er van dat uw eerstehulpset, boordpapieren, betaalmiddelen, een warme trui, extra handschoenen vlug bereikbaar zijn (tanktas bijvoorbeeld).

Toolroll & spares

vergeet ze niet! Zie in de checklist op deze site:
spares
toolroll

Advertisements

2 thoughts on “Inpakken voor de moto-trip

 1. Dear,

  Very interesting! Thanks for having share with all of us.

  I’ve found the pictures of the Throw-over very interesting! Where can we buy this model? Which producer?

  Thanks for your answer

  Regards

  Jfr

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s