Detergent oliën (Nl)

Wat blijft er allemaal achter in onze oliepan?

Voor diegenen onder ons die met een Royal Enfield Diesel rond hobbelen… Bij het verbranden van dieselolie ontstaat er heel wat “roet”. Deze roetdeeltjes komend ook in de olie terecht en kunnen neerslaan in de oliepan.

Olieklodders (sludge)

oil_sludge

 

Niet echt korrelige substantie, maar eerder een slijkachtige smurrie die de neiging heeft om in verloren hoekjes, kanaaltjes en onderaan de oliepan de gaan ophopen.

 

 

Sludge ontstaat vooral bij lage motortemperaturen. Het wordt gevormd uit water (afkomstig van condens), olie, restanten van de verbranding en olieafbraak. Initieel bestaat sludge uit zo kleine deeltjes, dat het door het oliefilter niet wordt tegengehouden. Sludge veroorzaakt ook geen extra slijtage of schade zolang het kleine deeltjes, fijn verdeeld (gedispergeerd) in de olie zijn.

Het probleem ontstaat als de hoeveelheid deeltjes oploopt. De deeltjes gaan samenklitten en vormen grotere massa’s die een goede doorstroming van olie kunnen verhinderen.

De vorming van sludge wordt beïnvloed (meer sludge) door een te rijk lucht/benzine mengsel, wat veel voorkomt tijdens het starten of lang met choke rijden. Een vuil luchtfilter of “misfiring” zorgt voor een aangroei van sludge in de olie.

Varnish (laklaag)

oil varnishVerschillende bestanddelen van de olie hebben de neiging om, in contact met zuurstof uit de lucht, zeer complexe verbindingen te vormen. Door invloed van de motorwarmte gaan deze verbindingen inbakken tot een harde laklaag op de hetere delen van de motor. Hydraulische klepstoters, segmenten en lagers zijn hier vooral het slachtoffer van. De opbouw van varnish vermindert het goed functioneren van de motor.

De gangbare oliën, beschikbaar voor onze motoren, bezitten voldoende detergent-additieven. Maar toch, de omstandigheden kunnen een opbouw van sludge en varnish tot gevolg hebben. Ik hou er daarom van om bij een oliewissel, wat detergentolie toe te voegen. De motor een tiental minuutjes rond te rijden en dan de olie af te laten. Het detergent zal op die tijd de meeste smurrie in dispertie hebben gebracht. Het geeft mij de zekerheid dat het blok ook aan de binnenkant schoon is.

Aanbevolen producten:

CRC Motor Flush ; LiquiMoly Motorbike Engine Flush

Advertisements

2 thoughts on “Detergent oliën (Nl)

  1. Hallo,

    Heb een vraagje. Sommige motoren hebben een soort immatriculatiebord op hun voorste spatbord staan. (hanekam…). vroeger werd dit inderdaad gebruikt om de immatriculatie op te vermelden, heden heb ik er al gezien waarop “Royal Enfield” staat. Waar kan dit item gevonden worden ?

    Greetz

    Paul Vanhoecke

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s