Bescherm de onderkant

Het is moeilijk aan te nemen, maar de winter komt. Deze morgen om 07:00 u toonde de thermometer 3°C. Het wordt dus tijd om meer aandacht te hebben voor de onderkant van de motor.

Probleem?

ikon_anti-corrosion

Jawel, Leg u maar eens op uw buik en sta (lig) verstomd van het aantal openingetjes in het kader, spleetjes tussen de onderdelen, vreemde holtes in het motorblok en samenstellingen uit verschillende metalen. Deze laatste zijn gevoelig voor corrosie als er vocht opkomt, zeker als dat ook nog eens zout is.

Veel onderdelen zijn uit aluminium legeringen gemaakt. Deze zijn in een zout milieu bijzonder gevoelig voor corrosie.

Ik heb het meegemaakt. Na de winter stond mijn motorblok dof en mat (met witte vlekken ook nog, …schoon!) door het gecorrodeerde aluminium. Modder zat aangebakken in de holtes. Ik heb het nooit meer helemaal goed gekregen voor de volgende winter er aankwam.

En toch bestaat er een truuk.

  • Kuis uw lieveling grondig. Eventueel met hogedruk, of een flessenborstel, het vuil uit de holtes halen.
  • Laat volledig drogen.
  • Spuit de onderkant en alle gevoelige hoekjes, spleten en holtes in met een “corrosie inhibitor” opgelost in een lichte olie. Blijf van banden en remmen af!

dekselvoorrandvoor

Corrosie inhibitor?

De meeste metalen hebben min of meer de neiging tot corroderen. Wel, zo’n inhibitor is een chemische verbinding die het metaal de neiging tot corroderen ontneemt. Hiermee gaan we dus onze metalen beschermen.

Waarom in een lichte olie?

Olie is waterafstotend wat de corrosie tegengaat. Olie is een “koolwaterstof” en is per definitie niet elektrisch geleidend. We gaan dus niet voor elektrische problemen zorgen. De olie verhindert ook dat vuil gaat vastbakken op het metaal. Bij de volgende reinigingsbeurt wast u het vuil er dus gemakkelijk af, zelfs in de kleine hoekjes.

Waar te vinden?

Zowat in elke winkel voor fietsen, brommers, auto-onderdelen, doe-het-zelf….is ergens één of ander merk van “Multifunctionele olie” te verkrijgen. Meestal wordt deze aangeprezen voor zijn meervoudige werking (roest oplossen, smeren, beschermen,…). Bekende merken zijn CRC 5-56 en WD40.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s