Het lakwerk onderhouden

Of het nu oud verweerd lakwerk is, of het een mooie patine heeft, glanzend nieuw uit de showroom komt, een éénlaags of meerlagen systeem is….

Het lakwerk komt in aanraking met de lucht. Vervuilde lucht. Er valt stof op, zure regen, vogelcompost, de sluiting van uw jas schuurt er tegen,… De lak raakt vervuild en wordt beschadigd.

Hoe onderhouden?

We gaan hier uit van een flink vervuilde lak en beschrijven een uitgebreid, grondig onderhoud. Minder vieze jongens kunnen ergens tussenin inpikken.

Kleien

Uiteraard heeft u hiervoor klei nodig. En een glijmiddel.

De klei bestaat in verschillende ruwheden. Gebruik het liefst een zachte klei. Eventueel moet je wat langer wrijven, maar een motofiets is niet zó groot, dus dat gaat wel.

Kneed een stuk klei tot een pannenkoekje. Spuit wat van het glijmiddel op uw vingers en het lakwerk. Start met een heen- en weergaande beweging, zonder druk uit te oefenen, het klei-koekje over de lak te glijden. Onzuiverheden voelen als kleine haperingen in de beweging aan.

Kleine verontreinigingen, hars en teerspatten die op het lakwerk zitten zullen in de klei worden gegrepen en van de lak verdwijnen.

Zorg dat de klei altijd vlotjes over de lak glijdt. Van zodra u geen weerstand meer voelt, kan u met een microvezeldoek het lakwerk schoonvegen.

Pre wax

Een pre wax gaat licht polieren en dus lichte krassen uit het oppervlak verwijderen. Bovendien gaat dit product de gekleide lak in diepte reinigen (neemt de gedroogde vloeistoffen in oplossing)

Werk 3 tot 4 druppels tegelijk in de lak. Doe dit met een zachte schuim-mop in kleine cirkelvormige bewegingen tot het oppervlak tot het oppervlak een klare schijn heeft en enkel een beetje vettig aanvoelt.

Neem de restanten weg met een microvezeldoek.

Wax

Gebruik enkel een degelijke Carnauba was. Deze is enkel in vaste vorm te krijgen (als een ouderwetse doos schoensmeer, maar dan gelig). Koop er een die minstens 50%vol (Braziliaanse) Carnauba was bevat.

Werk met een zachte schuim-mop heel kleine hoeveelheden tegelijk in de lak. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen tot het oppervlak transparant en glanzend is.

Neem af met een langharige microvezeldoek.

Uw lakwerk is nu sterk waterafstotend, heeft een diepe glans en dit zeker gedurende 6 maanden.

Advertisements

One thought on “Het lakwerk onderhouden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s